Hälsoinformatörer – en modell för framtiden
- kommunikation533
- för 4 dagar sedan
- 1 min läsning

Hälsoinformatörer, med utbildning och lokala nätverk, kan minska kunskapsglappet kring cancerprevention. Det har kunskapspiloten Jämlik hälsa som genomfördes i Botkyrka visat. Framgångarna har lett till nationella och internationella rekommendationer. Kanske är detta en del av framtidens folkhälsostrategi?
En metod som gör skillnad
I Sverige ökar canceröverlevnaden stadigt, men hälsoklyftorna mellan socioekonomiska grupper består. För att bryta denna trend startades ett projekt i Botkyrka där hälsoinformatörer med olika bakgrunder utbildades för att sprida cancerförebyggande kunskap på sina olika modersmål. Genom informationsinsatser i både nätverk och på offentliga platser nådde de grupper som annars ofta står utanför den preventiva hälsovården.
Projektet visade att detta arbetssätt är effektivt. Informationsmaterial på flera språk, lokalt engagemang och kontinuerlig vidareutbildning stärkte deltagarna. Resultaten visade att kunskapen om cancerförebyggande åtgärder ökade och att fler tog del av screeningprogram.
Ett brett erkännande
Det innovativa arbetssättet har väckt stort intresse, både nationellt och internationellt. Forskningsstudier har bekräftat metodens framgång, och hälsoinformatörernas arbete lyfts nu i Sveriges nationella cancerstrategi.
Projektet som blev en kunskapspilot och sedemera fick en LUCS-certifiering erhöll också Region Stockholms jämställdhetspris 2019.
Metoden har skalats upp och används nu i flera regioner, där den även har använts för att informera om covid-19.
En modell för framtiden
Resultaten från Botkyrka visar att folkhälsoinsatser fungerar bäst när lokalsamhällets resurser tas tillvara. En fortsatt finansiering och utveckling av modellen är avgörande för att säkerställa långsiktiga hälsoförbättringar. När samhällets institutioner investerar både i utbildning och inkludering kan fler få chansen till bättre hälsa – och fler möjligheter i samhället.
Comments