top of page

Intervjuserie med medlemmar inom LUCS – Mälardalens universitet


Intervju med Linda Jonsson, filosofie doktor och lektor på Mälardalens universitet, medlem i LUCS

Som medlem i LUCS (Föreningen för lokal Unesco-samverkan Sverige) ingår man i en kunskapsplattform bestående av aktörer som genom utbyte av erfarenheter, perspektiv och inspiration arbetar för gemensamt att driva en utveckling mot framväxt av hållbara platser som präglas av social jämlikhet och lika rättigheter och möjligheter för alla.

 

Mälardalens universitet läser närmare 20 000 studenter kurser och program inom design- och kommunikation, ekonomi, hälsa, teknik och skola samt kammarmusik och opera. Forskningen bedrivs inom alla utbildningsområden och är internationellt framstående inom framtidens energi och inbyggda system.


Vad är ditt namn, titel och arbetsplats?

Linda Jonsson, filosofie doktor och lektor i didaktik på Mälardalens universitet vid akademin för utbildning, kultur och kommunikation (UKK)


På vilket sätt arbetar ni med social hållbarhet, social jämlikhet och lika rättigheter idag?

Jag tillhör Forskningsmiljön SODEP vid MDU Studier om social hållbarhet i utbildning som utvecklar och sprider nationell och internationell forskning om social hållbarhet i formella och informella utbildningskontexter genom dialog med såväl forskningssamhället som samhället i allmänhet.


Utifrån ett kritiskt perspektiv syftar SODEPs forskningsmiljö till att uppmärksamma möjligheter och hinder i strävan efter social hållbarhet i formella och informella utbildningskontexter.


Forskningen inom miljön kretsar kring frågor om social hållbar utveckling relaterade till social och kulturell rättvisa, likvärdighet, demokrati, mänskliga rättigheter, migration, interkulturalitet, diskriminering och ledarskap. Forskningen om social hållbarhet inom formella och informella utbildningskontexter har särskild relevans för studier inom didaktik och pedagogik.


Forskningsprofilen Social Sciences Didactics and Educational Practices (SODEP) Samhällsvetenskapernas Didaktik och Pedagogiska Praktiker har två huvudinriktningar. Den ena riktar in sig mot samhällsvetenskapliga ämnens didaktik och den andra fokuserar lärares arbete, skola, lärarutbildning och pedagogiska praktiker.

 

Vad har ni lärt er genom medverkan i LUCS?

Genom medverkan i LUCS erbjuds nya och även breda perspektiv som tangerar och relaterar till de frågor vi arbetar med i såväl forskning som i lärarutbildningarna. LUCS är  på många sätt ett levande nätverk där vi knyter värdefulla kontakter.

 

 Varför ska fler bli medlemmar i LUCS eller medverka i piloter?

Ju fler medlemmar desto större nätverk och fler kontaktpersoner. Att arbeta med demokrati och social hållbarhet är att ständigt vara engagerad i det omgivande samhället vi lever och verkar i.

 

Tack Linda och Mälardalens universitet för att ni är med och bidrar inom LUCS!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page