Kan fotbollsträningar bidra till integrationen? Vilka får vara med i laget? Hur bekämpar vi rasism, homofobi och sexism inom fotbollen? För det måste vi göra för att alla ska känna sig välkomna.
Unesco LUCS (Lokalt Unescocentrum för samverkan) ordnar tillsammans med sina medlemmar Malmö stad, Malmö FF och Futebol dá Força konferensen Fotboll som social arena på Swedbank Stadion i Malmö den 26 maj. Ett sjuttiotal ungdomsledare, fritidsledare, politiker med flera från hela landet är deltar i en intensiv dag av övningar, föreläsningar och diskussioner.
Programmet är varierat, men allt är jordnära. Jesper Fundberg idrottsforskare från Malmö högskola talar om förväntningar på fotboll och social integration. Gustavo Nazar, Malmö stad och Staffan Tapper, MFF berättar om turneringen ”Fotboll mot rasism”. Deltagarna prövar också praktiska normkritiska övningar och genomför en gemensam workshop.
– Fotboll är ett universellt språk och en fantastisk plattform för att mötas över gränser – och för att främja inkludering och jämställdhet. Det är på tiden att vi i Sverige medvetet börjar använda fotboll så, och jag ser fram emot att vi samlas i Malmö om hur vi ska göra det. Sen hoppas jag såklart på verkstad, säger Cecilia Andrén Nyström, Futebol dá Força (FDF) och styrelseledamot i Unesco LUCS.
Cecilia kommer att hålla i ett pass om ledarskapets utmaningar.
I en av eftermiddagens paneler diskuterar Sofia B Karlsson, RFSL, Mario Dri, Rädda barnen/På lika villkor och Showan Shattak, ABF & Fotbollsupportar mot homofobi olika metoder för motstånd och makten att förändra på lång sikt.
Från planen berättar bl. a. Hanna Henriksen, Stockholmsidrotten och Alban Beluli & Mark Blake, Mälarhöjdens IK om blindfotboll och andra nyskapande idéer.
Kommentare