Konferens och workshop på Galaxen i Gärdsås, Bergsjön, 14 november kl 10–16. Familjebostäder renoverar i Bergsjön runt 1200 lägenheter och bygger ytterligare 250. Allt detta ska ske i bred dialog med boende i stadsdelen, skolan, föreningsliv med flera.
I allt som görs ska det finnas fokus på sysselsättning för områdets hyresgäster. Alltifrån läxläsning till behovet av rivningsarbetare. Under dagen delar Familjebostäder med sig av planer och erfarenheter. Med Bergsjön som exempel önskar de under dagen få synpunkter och inspel för att få fram en konkret handlingsplan med åtgärder som kan genomföras på kort och lång sikt i ett bostadsområde. Dagen bjuder på kritiska reflektioner och kortare inspel från lokala och externa deltagare med intresse och erfarenhet av områdesutveckling, arbete och sysselsättning. Vilka konkreta insatser är möjliga? Hur undviker vi kortsiktiga projekt och skapar långsiktighet? Hur tar vi tillvara områdets förutsättningar?
▶ Sysselsättning med stöd av upphandling
▶ Arbetstillfällen inom förvaltning och underhåll
▶ Entreprenörskap och egenföretagande
Dagen bjuder på kritiska reflektioner och kortare inspel från lokala och externa deltagare med intresse och erfarenhet av arbete och sysselsättning.
Program
09.15 Registrering öppnar
10.00 Välkommen. Leif Magnusson, Unesco LUCS
Vad sysslar vi med i Bergsjön? Karin Jaxmark & Annika Berntsson, Familjebostäder AB Med Bergsjön som exempel önskar Familjebostäder få synpunkter och inspel för att få fram en konkret handlingsplan med åtgärder för sysselsättning som kan genomföras på kort och lång sikt i ett bostadsområde.
Hur tar vi social hänsyn vid upphandling. Björn Möller, upphandlare, Familjebostäder ABI en upphandling av nytt städbolag krävde Familjebostäder att sju av tio städare skulle rekryteras bland de egna hyresgästerna. Social hänsyn vid upphandling ger hopp om jobb och värdefulla erfarenheter. Delar av Bergsjöns befolkning står av olika skäl långt ifrån arbetsmarknaden. Många har sökt mängder med jobb – utan att någon gång kallas till intervju. Vi ville pröva hur långt vi kunde driva den sociala hänsynen vid tjänsteupphandling
Finns det vägar till hållbar försörjning? Tony Haddou, regional samordnare, Rädda Barnen, På lika villkor.”På lika villkor”, Rädda Barnens lokala pilotarbete för att stärka engagemang, delaktighet och inflytande bland barn och unga i Sverige. Målet är att minska diskriminering av barn i socialt och ekonomisk utsatta områden samt stärka deras inflytande över frågor som berör dem. För att skapa hållbara och långsiktiga samhällslösningar samarbetar Rädda Barnen även på nationell nivå i partnerskap med näringsliv, akademi, myndigheter och andra aktörer i civila samhället och är en av medlemmarna I Unesco LUCS.
Viktiga riktiga jobb. Bosse Strandberg, Framtiden AB & Ulf Wallin, ArbvuxUnder en treårsperiod ska totalt 300 nyanlända kombinera praktik hos de kommunala bostadsbolagen med utbildning, för att därefter matchas mot riktiga jobb i bostadsbranschen. Projektet kallas Välkommen till Framtiden och förutom Framtidenkoncernen, där de kommunala bostadsbolagen ingår, är också stadens förvaltning för arbetsmarknad och vuxenutbildning, Folkuniversitetet samt Arbetsförmedlingen med i arbetet.
Välkomstjobb – en gemensam kraftansamling till snabbare integration. Per Thronee & Renad Al-Gabal, HFABHFAB (Allmännyttiga Halmstads Fastighets AB) samarbetar med föreningslivet för att skapa praktik/arbetstillfällen till projektet ”Välkomstjobb” – ett projekt riktat till nyanlända som har lägenhetsavtal med HFAB. Bolaget har använt upphandling som en möjlighet för sina entreprenörer att hitta ny arbetskraft. Vilka är t ex erfarenheterna av utbildningsinsatser i kombination med praktik inom byggbranschen?
12.00 – 13.15 Lunchsmörgås och promenadlunch i Gärdsås
Utmaningar, fallgropar och möjligheter när vi bygger socialt kapital. Bert-Ola Bergstrand, Socialt Kapital ForumBert-Ola Bergstrand bodde i Bergsjön i 16 år och har forskat och utvärderat kring frågor om socialt kapital och lokal utveckling. Tidigare engagerad i utvecklingen av Bergsjön i olika initiativ såsom Kulturhusföreningen, Tidsnätverket och Kultur och Mediaverkstaden har han både en lokal och internationell utblick. Han är initiativtagare till Socialt Kapital Forum, en kunskapsplattform för den sociala dimensionen av ekonomin och har även utvärderat överenskommelsen om samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad.
Panel och röster från Bergsjön
Workshop: Vad ska vi göra? Och när? med Mark Blake, Everland Communications.Syftet är att ta fram konkreta åtgärder som kan genomföras på kort och lång sikt i bostadsområdet.
16.00 Avslutning
Inga avgifter, men föranmälan krävs. Sista anmälningsdag första november.
Vägbeskrivning:
Adress: Galaxgatan 7, Föreningen Galaxen.
Närmaste hållplats: Galileis gata. (Spårvagn 7 och 11).
Comentarios