top of page

Vi bygger motstånd genom tilltro, framtidshopp och gemenskap


Inför Unesco LUCS årsmöte 26 april skriver ordförande Jens Sjöström om hur Unesco LUCS uppgift är att bygga motstånd mot hoten mot de mänskliga rättigheterna genom tilltro, framtidshopp och gemenskap.

 

Demokratin i Europa är hotad. Ja resultat av en sökning på internet med denna mening låter inte vänta på sig och ger många timmars läsning och eftertanke för den som har tid, eller tar sig tid. För det borde vara en liten uppoffring vi alla har råd med för att skola oss själva i eftertanke, lyssnande och självrannsakan.


Mitt i läsningen av denna kavalkad av vittnesmål och reflektioner om allt från Polens och Ungerns nedmontering av rättsstaten, till förföljelse och hot mot ideella organisationer dyker en artikel i SvD upp med en intervju av USA:s före detta utrikesminister Madeleine Albright. Ni vet hon som sa ”Det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”. Man kan diskutera mycket om rollen som företrädare för en stormakt, men hennes bakgrund och hennes analys om världen och Europa är viktig att ta på allvar. Budskapet är tydligt: Flera europeiska länder riskerar att återigen utvecklas mot fascistiska diktaturer. Hon pekar på att ”Fascism är ingen ideologi, utan en process”. Dess metoder i att skapa ett förakt mot rättsstaten, fria medier och politiska motståndare är medel för att uppnå makten och lägga grunden för att få medborgarnas medgivande att utöva den på samma grundvalar. Men i grunden är det just en stabil demokrati som är motståndet mot detta, något hon menar att flera europeiska länder inte har idag. Hon menar, föga förvånande, att Ungern idag är det land där denna process nått längst men också Polen, Italien och Tyskland har dessa tendenser. Nu undrar någon säkert vad Unesco LUCS har med denna utveckling att göra. Faktum är att det i grunden är hela vår uppgift, det vår organisation och alla dess medlemmar ständigt har som roll att arbeta med. Att öka motståndskraften mot totalitära styren och dess söndring, att stärka och säkra framtiden för vårt demokratiska samhällssystem, rättsstaten, dess frihetsvärden och mänskliga rättigheter. När eskilstunabor möter varandra i ”Språkvän”, när nyanlända får jobb i Halmstads­fastigheters ”Välkomstjobb”, botkyrkabor bemöter felaktigheter i ”antirykteskampanjen” eller fler människor lär sig om hur hälsan kan förbättras i Regionalt cancercentrums ”Hälsoinformatörer” så bygger vi motstånd genom tilltro, framtidshopp och gemenskap. Våra piloter ska bidra till en bättre vardag i lokalsamhället och vår gemensamma uppgift är att bjuda varandra på våra erfarenheter och göra dem till våra egna på hemmaplan.


I Europarådet presenterades nyligen två intressanta och alarmerande rapporter som väl beskriver hur ifrågasättande av rättsstaten och den fria organiseringsrätten påverkar och inskränker de fria demokratiska rättigheterna som vi känner dem. Den ena var en granskningsrapport om ”Lokal och regional demokrati i Polen”. En oroväckande läsning om hur den lokala och regionala demokratin hotas av den nationella regeringens ifrågasättande och underminerande av lokala och regionala folkvalda, inte minst företrädare som inte delar regeringens politiska inriktning. Den andra var ”Lokal och regional demokrati i Republiken Moldavien”. Här är läget ännu värre med brister i att efterleva lagkrav men också övergrepp och kränkningar på oliktänkande och minoriteter. Civilsamhällets frihet att agera och bilda opinion har krympt och oberoende medier ifrågasätts och utsätts för hård press. Då kan man kanske tänka att ”jaja men det händer ju inte i Sverige”. Tvärt om, samma krafter med samma metoder jobbar på med processen att sprida splittring och ifrågasättande av demokratins grundingredienser. De har bara inte kommit lika långt. För några år sedan skrevs en artikel som beskrev strategin hos en stor grupp övertygade fascister. En del namn kända, andra inte, som idag främst fokuserar på att utbilda sig inom viktiga samhällsområden som juridik, statsförvaltning, media och kommunikation etc. för att kunna verka inifrån samhällsstrukturen. Vi har fått lära oss begrepp som ”fake news” och ”fake media”, och då avses de etablerade medierna och de granskande journalisterna, inte påhittade nyheter på sociala medier. Dessa växer tvärtom i allmänhetens tilltro. Politiskt förtroendevalda tillsammans med journalister ligger idag skrämmande lågt på medborgarnas förtroendeskala, i Sverige liksom i Europa. Samtidigt växer andelen som tror mer på totalitära styren istället för demokratiska. Hatbrott och förföljande av journalister ökar.


Jo, demokratin i Europa, där Sverige på alla sätt ingår, är hotad. Vår organisation Unesco LUCS har idag ett 20-tal, som vi kallar dem, piloter där vi steg för steg, relation för relation, erfarenhet för erfarenhet vänder misstro till förtroende och uppgivenhet till hopp.

Då dyker en artikel upp i DN med Hédi Fried från demonstrationerna i Ludvika mot fascismen. Man blir påmind om hennes oro och om att alltid se mönstren i ett tidigt skede innan fascismen får fäste. Men man slås framförallt över hennes ständiga optimism och tron att vi bestämmer vår framtid. Låt oss minnas hennes ord: ”– Så många goda krafter! Ska vi inte kunna besegra de där – tillsammans?”

 

Jens Sjöström, ordförande

 

(Bilden är från Halmstads­fastigheters ”Välkomstjobb”)

Comentários


bottom of page